Bezint eer u begint 
U begint dolenthousiast, want: wat een schattige puppy’s zijn die husky’s en wat een prachtige ogen hebben ze. Wat een mooie lichaamsbouw en wat heerlijk om een beetje sportief met een sledehond bezig te zijn en laten we eerlijk zijn, je steelt wel de show met zo’n speciale hond! Allemaal (begrijpelijke) redenen om over te gaan tot de aanschaf van een Siberian Husky.

De eerste valkuil
Nooit geweten dat die honden zo kunnen verharen. Ze zeggen wel 2 keer per jaar, maar als het een beetje tegenzit en de zachte temperaturen lopen door tot dik in november, dan lijkt er wel geen eind aan te komen. Ze verharen geen 2 keer maar wel 4 keer en daar kan geen stofzuiger tegenop. Trouwens, ook zonde van die nieuwe zwarte broek en dat schattige wollen vestje!
En toen ik de hond daardoor maar wat vaker naar buiten deed, krabde hij de verf van de tuindeuren en kreeg ik ruzie met de buren, want de hond huilde zo!
En het hek om de tuin moest toch een stuk hoger dan ik dacht, de kat van de buren heeft al het loodje gelegd en dat perkje met leuke plantjes is ook ter ziele.
Ik hoorde natuurlijk wel dat ze niet mogen ontsnappen, maar ja, ik moet er wel dag en nacht aan denken om de deuren achter me dicht te doen; zelfs als de buurvrouw even naar binnen wipt of de postbode aanbelt, want die hond is zo vertrokken!
Ze hadden me al gewaarschuwd, dat ik geen hele dagen kon (blijven/gaan) werken of op visite gaan, want daar kan een husky niet tegen, maar ja, vertel dat maar eens aan je baas of aan de jarige job!
En toen ik nogal krap in de tijd zat en er van fietsen/ wandelen niet veel was gekomen, kon ik ook een nieuw bankstel aanschaffen.

En dit zijn dan de eerste redenen om de hond naar een asiel te brengen,
met uiteraard het verhaal erbij
dat het gezin zomaar allergisch blijkt te zijn voor het hondenhaar...

De tweede valkuil
Het bovenstaande is gelukkig allemaal niet op u van toepassing. U heeft de tijd, u bent sportief en de sledehondensport lokt... dus u denkt er zelfs over om nog een husky aan te schaffen en daar dient zich de tweede valkuil aan! U besluit zelf een nestje Siberian Husky’s te fokken, want er eentje kopen is wel erg prijzig en dus gaat u, als lid van de rasvereniging en met de beste bedoelingen, de volgende stappen ondernemen:

U gaat zich uitgebreid verdiepen in de geschiedenis van de Siberian Husky
U stelt zich op de hoogte van het fokreglement van de Siberische Husky Klub rasvereniging
U laat uw hond alle verplichte medische onderzoeken ondergaan
U zoekt uitgebreid en met de meeste zorgvuldigheid een passende reu, uiteraard met stamboom
U rijdt naar de reu, de afstand valt een beetje tegen, maar ja, je moet wat
U wist natuurlijk, dat u ook nog dekgeld voor die reu moest betalen
U bent best handig, dus die werpkist is zo in elkaar getimmerd
U laat uw teefje dekken, dat wilde niet meteen, dus moest u nog een keer vrij nemen om het teefje weer op te halen
En ja hoor, na negen weken vol spanning en na een nacht die u voor het grootste gedeelte bij uw teefje hebt doorgebracht, zijn daar de pups!

Maar helaas, de gedroomde romantiek van wollige bolletjes vol vertederend leven
valt een beetje tegen...

Nooit geweten, dat er zoveel puppy’s in een moeder konden zitten. Ik rekende op, nou pak weg, maximaal vijf en het blijken er acht (!) te zijn.
Wat zijn die beestjes klein zeg. Ik moet toch wel regelmatig kijken of de moeder er niet bovenop eentje gaat liggen, ik kom haast niet aan m’n werk/slaap toe
Nooit geweten hoe handig die kleintjes na vier weken al uit de doos kunnen klimmen en hoeveel ze kunnen poepen en plassen. Leuk schoonmaakklusje, als ik van m’n werk kom.
Nou, ze moeten wel erg vaak op een dag te eten krijgen en de prijs van dat pupvoer en dat speciale voer voor de moeder is ook niet mis
Die dierenarts kost meer dan ik dacht. Acht puppen laten inenten hakt er best wel in!
De buren vonden die puppy’s eerst wel schattig, maar nu ze wat meer van zich laten horen wordt de verstandhouding wat minder
Ik wil zelf twee puppen houden en er zijn al heel wat enthousiaste mensen komen kijken.
Maar uiteindelijk hebben er toch wel veel mensen een reden om toch maar geen husky te nemen... en ze zijn inmiddels al 10 weken!
Ik hoop dat er straks geen pup teruggebracht wordt, want als goede fokker heb ik de verplichting op me genomen om de puppy’s weer terug te nemen, als het om de een of andere reden niet lukt met de nieuwe eigenaar.
Ook dit verhaal is gelukkig allemaal niet van toepassing op uw situatie! U heeft inmiddels een leuke roedel Siberian Husky’s en u gaat fijn (winter)sporten met uw honden.

De volgende valkuil
Daarvoor moet u natuurlijk het een en ander aanschaffen en regelen, en daar dient de volgende valkuil zich aan:
U gaat eerst maar eens de kennel uitbreiden, of
U gaat verhuizen naar een stek op het platteland, want u heeft meer ruimte nodig
U koopt een hondenkar en/of een step
U koopt harnassen en treklijnen
U koopt een bus waarmee de honden en de kar/slee vervoerd kunnen worden
U bent hartstikke handig, dus u bouwt de hondenhokken zelf in de bus
U heeft geen eigen zaak (grijs kenteken), dus gaat u voor die bus meer/extra wegenbelasting betalen
U gaat een caravan aanschaffen
U wordt nog enthousiaster en schaft een hondenslee aan
U koopt nog meer harnassen en treklijnen want voor de slee is ander materiaal nodig
U koopt lekkere warme winterkleding
U overlegt met uw werkgever dat u geen zomervakantie meer opneemt, maar in de winter minimaal 3 weken vrij neemt (hoezo bouwvak/schoolvakantie?)
U laat uw honden extra inenten, want u gaat straks over de grens
U zoekt een trainingsgebied, het liefst dicht in de buurt, en vraagt toestemming aan de beheerder daarvan
U gaat minimaal 3 x per week trainen met uw honden, ook bij slecht weer
U vindt het geen punt om direct na uw werk of op zondagmorgen vroeg in de bus te springen en naar het trainingsgebied rijden, want wat is het al vroeg donker in oktober/november
U schaft een betere (duurdere) kwaliteit hondenvoer aan
U vindt het geen probleem dat u pas eet, nadat de honden verzorgd zijn
U vindt het helemaal geen probleem om de kennel elke dag poep-, pies- en geurvrij te houden
U vindt het doodnormaal om voor uw oudere honden te blijven zorgen, ook al lopen ze geen stap meer voor de kar/slee (gemiddelde leeftijd 13 jaar)
U bent uitstekend in staat er op te letten dat er geen ongewenste dekkingen in de kennel plaatsvinden


Voor de mensen die het bovenstaande allemaal weten te realiseren,
met vreugde en plezier,
hebben wij grote bewondering!

Echter, wij kunnen ons heel goed indenken dat menigeen dit niet goed inschat en dan doet zich de situatie voor dat er geen tijd, geld of animo meer is om de hele roedel honden goed te verzorgen, en dan moeten de dierenbescherming, de dierenasiels en de rasvereniging (de laatste als het tenminste honden met stamboom betreft!) ingeschakeld worden om voor vele tientallen husky’s weer een goed tehuis te realiseren.

En dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van de goedwillende hondenliefhebber die zijn oog op een Siberian Husky heeft laten vallen, dus, nogmaals:

Bezint eer u begint
Tekst: Gudrun van den Broek